12 december 2022

Krijgt Heemstede gouden lanen?

In heel Heemstede wordt in de loop van de komende 10 jaar de maximum snelheid 30 km per uur (op enkele doorgaande wegen na). Daarvoor moet een aantal wegen worden aangepast aan specifieke richtlijnen, o.a. op het gebied van bebording, inrichting en voorrang. In Heemstede gaat het om een kleine 10 kilometer aan wegen. En dat kost ons 25,4 miljoen euro. In Amsterdam doen ze hetzelfde. Daar passen ze 270 kilometer weg aan. Voor een bedrag van 32,5 miljoen euro. Binnen 1 jaar.

Een simpele rekensom leert dat Amsterdam de wegen aanpast voor zo’n € 120.000 per kilometer. In Heemstede doen we dat voor ruim 2,5 miljoen euro per kilometer. Maar liefst 21 keer zoveel! Een opmerkelijk verschil, om het eufemistisch uit te drukken.

Maar waar zit dan dat verschil? Het is voor een leek als ik lastig om daar de vinger achter te krijgen. De stukken laten zich niet gemakkelijk lezen. Misschien zit het belangrijkste verschil er wel in dat Amsterdam gekozen heeft voor een ‘sobere inrichting’ van de wegen (alleen bebording en belijning) als tijdelijke oplossing. Want, zo zeggen ze daar, er wordt aan gewerkt om landelijk 30 km/u als standaard in te voeren binnen de bebouwde kom. En dit zal naar verwachting gevolgen hebben voor de bestaande richtlijnen.

Maar dan nog: al doet Amsterdam het sober en Heemstede doet het ‘rijk’: is dat ons zoveel meer geld en tijd waard? Zo slecht zijn onze wegen toch niet?

Als Heemstede de Amsterdamse methode zou toepassen, kom ik uit op € 1,2 miljoen. Vooruit, omdat het Heemstede is, verdubbelen we dit bedrag: € 2,4 miljoen. Dat zou ons toch mooi € 23 miljoen besparen. En het kan veel sneller. Het lijkt mij daarom wijs om nu vooral te kiezen voor pragmatisme: sober, snel en we houden geld over voor meer belangrijker zaken, zoals de energietransitie.

Nog maar even de getallen in één oogopslag:

Gemeente
Kilometer weg
Kosten
Kosten/km
Tijdsbestek
Heemstede

10

€ 25.400.000

€ 2.540.000

10 jaar

Amsterdam

270

€ 32.500.000

€ 120.370

1 jaar

De bal ligt bij de gemeenteraad. Maar die is in oktober 2021 al akkoord gegaan met dit plan. Kunnen zij (of wij inwoners) nog iets doen om dit tij te keren?

Relevante links